Потегли 31-вата българска експедиция до Антарктида. Военният научноизследователски кораб Св. св.

...
Потегли 31-вата българска експедиция до Антарктида. Военният научноизследователски кораб Св. св.
Коментари Харесай

Проф. Христо Пимпирев: Има щурм към полярните региони

Потегли 31-вата българска експедиция до Антарктида. Военният научноизследователски транспортен съд " Св. св. Кирил и Методий "  отплава към Ледения континент в 14:00 часа от пасажерския терминал на Морска гара – Варна.

" Това е мечта на генерации български антарктици. Ние изследваме Антарктида от предишния век, само че сме като стопаджии – който ни вземе. Сега сме на равно равнище с народи с дългогодишни обичаи в проучването на този континент ", съобщи пред БНР проф. Христо Пимпирев, който ще управлява и тазгодишната експедиция. " Има един взлом към полярните райони, в който беше закононарушение България, която е на равна нога с великите сили, да стои на опашката ".

Купихме норвежки транспортен съд, създаден 1984 година, с цел да бъде ремонтиран и въведен в напълно положително положение и да отплава в може би най-далечното корабоплаване на нашата планета, разясни Пимпирев.

По думите му междинната възраст на канадските научно-изследователски кораби е 34 години, тъй че изобщо не сме купили остарял транспортен съд, каквито рецензии се насочат. Според него е " мъжество " постигнатото положение на кораба, което ще му разреши да извърши това " историческо корабоплаване в морската ни история ".

" Св. Св. Кирил и Методий " ще отплава на доста дълго корабоплаване, с доста опасности, ще пресечем по дължина целия Атлантически океан ", уточни ученият с дълготраен опит в полярните проучвания и акцентира какъв брой е значимо екипажът да бъде душевен резистентен.

Проф. Пимпирев показа, че няма терзания преди пътуването, тъй като е прекосявал десетки пъти Пролива на Дрейк с доста по-стари кораби и яхти.

" Но постоянно има риск. Излизаш в Световния океан, не си седиш по чехли пред тв приемника. "

На борда на кораба ще има мобилен пресклуб. Журналист от Българска телеграфна агенция ще следи цялото корабоплаване – от Варна до Антарктида, и всеки ден ще отразява протичащото се, заяви още ръководителят на експедицията.

" Без писаря, който е имал Магелан, ние нямаше да знаем за неговото епохално корабоплаване. Това е извънредно значимо. Това историческо корабоплаване за нас, българите, ще бъде отразено уместно. "
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР